Katholieke tradities
De katholieke kerkmis
Wat staat er te gebeuren?
We laten ons huwelijk kerkelijk inzegenen in de Roomskatholieke Heilige Bonifatius kerk te Rijswijk. De huwelijksviering vindt daar plaats op 9 juni 2009, om 15:00 u (Van Vredenburchweg 67; zie locaties en route).
Omdat de gebruiken van de katholieke kerkdienst niet voor iedereen bekend zijn, leggen we in het kort uit wat het verloop is van de kerkelijke huwelijksviering, zodat iedereen het goed kan volgen en erbij betrokken kan zijn.
De kerkdienst wordt opgebouwd uit "liturgie". Liturgie zijn alle gebeden, ceremoniën en handelingen die deel uitmaken van de kerkdienst.
De kerkdienst bestaat uit de volgende delen:
· Openingsritus: de binnenkomst van priester en misdienaars, waarna de bruid met haar vader binnenkomt; de bruidegom wacht op haar voor het altaar. De vader van de bruid geeft zijn dochter 'weg' aan de bruidegom. De dienst wordt geopend door een begroeting van de priester met het kruisteken, een welkomstwoord en de openingsgebeden.
· Dienst van het Woord: er worden twee verhaalteksten voorgelezen; de eerste lezing is een tekst die een diepere betekenis heeft voor het bruidspaar, de tweede tekst uit het evangelie van de bijbel. Daarna is er een overweging door de priester (“preek”).
· Het Sacrament van het Huwelijk: het bruidspaar doet elkaar belofte van trouw-voor-het-leven ('huwelijksgelofte') en schuift elkaar de ring aan. De priester geeft de huwelijkszegen. Daarna volgt een voorbede, waarin iedereen aanwezig gezamelijk bidt o.a. voor het bruidspaar en voor hetgeen hen dierbaar is.
· Dienst van de Eucharistie: tijdens dit onderdeel van de mis, de dienst van de heilige Eucharistie, wordt voorbereiding getroffen voor het gezamenlijk delen van 'brood en wijn', ook wel "de heilige communie" genoemd. Het brood (hostie) en wijn wordt gezegend, deze symboliseren Gods liefde ('Lichaam en bloed van de Heer'). De diepere betekenis van de heilige communie, is dat deze ons met God en met elkaar verbindt, door Jezus Christus. Er wordt daarmee het laatste avondmaal dat Jezus met zijn leerlingen had, herdacht.
· Communieritus: de hostie (het heilig Brood dat gezegend is in de viering van de Eucharistie) wordt door de priester uitgedeeld; aanwezigen die de eerste communie al eens hebben ontvangen, mogen via het middenpad naar voren lopen, voor ontvangst van de hostie.
Huwelijksdienst afsluiting:
· Slotritus: het bruidspaar gaat naar het Maria-altaar en steekt een kaarsje aan ter gebed. Het Ave Maria wordt daarbij door het koor gezongen.
De priester zegt het slotgebed, gevolgd door de zegen en er wordt (eventueel) een slotlied gezongen.
De priester zal aangeven wanneer alle aanwezigen de kerk mogen verlaten. Het bruidspaar en beide ouders, die getuigen zijn van het kerkelijk huwelijk, zullen nog enkele ogenblikken achterblijven voor het tekenen van het kerkelijk getuigschrift. Vervolgens lopen bruidspaar en beide ouders naar buiten waar de gasten hen kunnen opwachten.
Uitleg over het precieze verloop van deze kerkdienst, staat ook allemaal opgeschreven in het kerkelijk huwelijksboekje van Tung en Yvonne. Een exemplaar van dit huwelijksboekje ligt bij binnenkomst van de kerk voor iedereen om mee te nemen, en is herkenbaar aan de engelen op de voorkaft. In het boekje staat bijvoorbeeld ook wanneer je kunt zitten of dient te gaan staan (of eventueel knielt maar dat hoeft niet).