Ondertrouw

fjrigjwwe9r1pagina:PTekst
fjrigjwwe9r1pagina:PTekst



Op 10-09-2010 zijn we officieel in ondertrouw gegaan bij de burgelijke stand. De officiële benaming voor ondertrouw is "'huwelijksaangifte".

De periode tussen de ondertrouw en het huwelijk ligt niet strikt vast, doch er mag volgens artikel 46 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek (Nederland) maximaal een jaar en er moeten volgens artikel 62 van datzelfde boek minimaal veertien dagen tussen zitten, tenzij ontheffing van het Openbaar Ministerie is verkregen.

Bij de ondertrouw worden onder andere de volgende zaken uitgevoerd:

  • Vastleggen van datum en de tijd van het huwelijk;
  • Het kiezen van de getuigen;
Je gaat in ondertrouw in de gemeente waar het huwelijk wordt voltrokken. In ons geval is dat de gemeente Ermelo. (www.ermelo.nl)
 
En let ook even goed op het wapen van de gemeente Ermelo....ja inderdaad..... een witte pauw!!!

 

Staverden en witte pauwen
In Ermelo ligt het kasteel Staverden en in de geschiedenis van Gelre is dit en bekende naam. Reinoud I, graaf van Gelre, kreeg op 6 juni 1290 van de kapittelkerk van Zutphen het leeneigendom van de helft van zijn opbrengst in erfpacht. Het was een tijd waarin veel heide op de Veluwe tot bouwland werd ontgonnen en graaf Reinoud I vormde het plan om bij zijn hofstede Staverden een stad te stichten. Hiertoe kreeg hij op 16 juli 1291 van koning Rudolf de nodige toestemming en op 25 maart 1298 verklaarde Reinoud I Staverden tot stad en verleende de ingezetenen van toen enige voorrechten. Het plan was te ambitieus: tot een echte stad heeft Staverden zich nooit ontwikkeld.

Sinds het begin van de XIVe eeuw moesten te Staverden witte pauwen worden gefokt voor het helmbos van de graaf en ook toen de graven van Gelre de hertogelijke rang kregen (in 1339), bleef dat in gebruik. Ook vandaag de dag zijn er nog steeds witte pauwenveren te vinden in het gemeentehuis van Ermelo en in het provinciehuis in Arnhem als herinnering aan de middeleeuwse verplichting.

Wapen van Ermelo

Het Maltezer kruis
Het Maltezer kruis herinnert aan het voormalig klooster ´St. Jansdal´, dat in 1406 werd gesticht door een commandeur met tien Maltezer ridders. Dit klooster stond in de buurtschap ´s-Heeren Loo. Het klooster heeft in belangrijke mate een stempel gedrukt op Ermelo. De middeleeuwse zorgtraditie zet zich tot in onze tijd voort. Ermelo heeft nu nog steeds enkele belangrijke zorginstellingen binnen haar grenzen. Vandaar dat het Maltezer kruis in de vlag als symbool voor zorg is opgenomen. Dit kruis, dat de ´Souverijne Orde van Malta´ altijd als teken heeft gevoerd, heeft vier armen, zeer smal op het snijpunt en breed op de uiteinden, die uitlopen in twee punten.

Herinnering agrarisch bedrijf
Ook is in het wapen een herinnering opgenomen van het agrarisch bedrijf. Ook al is het in betekenis afgenomen, het is ten slotte de oorsprong van praktisch elke nederzetting in Nederland geweest. Daarvoor werd een met een eg overdekt schildhoofd gekozen in de kleuren goud en zwart. De gebruikelijke kroon, dat het wapen siert, dekt het wapen.







onzetrouwpagina.com trouwshop.com