Verkondiging en uitleg

fjrigjwwe9r1pagina:PTekst
fjrigjwwe9r1pagina:PTekst



HUWELIJKSDIENST VAN KEES MOUW EN GRIETZEN SINNEMA

20 oktober 2010, in de kapel te Staverden

 

Kees, Grietzen, familie en vrienden,

 

1         Sprookjes eindigen nogal eens zo: En ze trouwden en leefden nog lang en gelukkig. Meestal is er dan een prins of prinses in het spel. Kunnen we dat deze middag ook zeggen? Verliep het bij jullie allemaal als een sprookje, prins Kees en prins Grietzen?  Nou, we moeten toch vaststellen dat de aanloop naar jullie huwelijk niet bepaald sprookjesachtig is verlopen. Twee mannen die met elkaar trouwen, dat sprak lange tijd niet vanzelf. Het kan officieel in ons land pas sinds april 2001. Homoseksualiteit werd eeuwenlang veroordeeld door samenleving en kerk. In sommige kringen trouwens nog altijd. Men sprak er schande van en zag het als een zonde. Nee, sprookjesachtig verliepen de homorelaties bepaald niet. Laat staan dat de kerk daar haar zegen aan wilde verlenen. Wat we hier vanmiddag beleven, is dus heel bijzonder.  De liefde tussen Kees en Grietzen brengt ons bijeen in deze kapel. Hier vieren we de feestelijke bezegeling van jullie huwelijk. Hier klinken de beste wensen, goede woorden als liefde en zegen.

 

2         Als motto van deze dienst kozen jullie: Waar liefde is, daar woont God. Liefde, dat is het sleutelwoord. Want twee mannen, twee prinsen kregen elkaar lief. Jullie wegen en achtergronden zijn heel verschillend. Grietzen, jij trouwde al eerder met een vrouw. Uit dit huwelijk zijn drie kinderen geboren, vandaag zijn zij van de partij. Gaandeweg ontdekte je dat je ware seksuele aard anders was. Het was een lange zoektocht met veel worstelingen. Kees, jij groeide op in een zwaar christelijke milieu. In deze kring was zoiets als homoseksualiteit taboe, altijd weer omkleed met schuld en schande. Je coming out was dan ook een schok voor je familie. Komend uit verschillende nesten en omstandigheden kruisten jullie wegen. Jullie leerden elkaar kennen via het werk. En de vonk sloeg over.

 

3         Jullie schreven me waarom je op elkaar bent gevallen. Grietzen verklaart: ‘Ik heb Kees leren kennen als een lieve vent. Ik voel me prettig bij hem. Op heel veel vlakken is onze relatie gelijkwaardig. We vullen elkaar goed aan. Hij is oprecht, gul in liefde, zeer gedreven en heeft een zwak voor onrechtvaardigheid.’ Mooi toch. En Kees zegt over Grietzen:  ‘Hij kwam op mijn pad. Ik voel dat hij van mij houdt en ik van hem. Hij leert mij te relativeren. Soms te temperen als ik te snel ga. Iedereen mag weten dat wij echtgenoten zijn.’

 

Welnu, jullie liefde voor elkaar is zonneklaar. Daar is geen speld tussen te krijgen. Je hebt elkaar ontdekt als een geschenk uit de hemel, een cadeautje van God. De ander gaf je leven nieuwe geur en kleur. De ander vult je aan en maakt je compleet.

Met die gevoelens van genegenheid en verwondering zijn jullie vandaag naar deze kapel gekomen. Want de kerk hoort er helemaal bij. Jullie willen God niet overslaan. Het geloof in God betekent veel voor jullie beiden. Kees zegt: Ik geloof en ervaar dat God zich verbindt aan mij. Hij zegent mij, dag aan dag.

En Grietzen: Kees heeft mijn geloof weer aangewakkerd, na een periode van enorme onzekerheid. Via hem heb ik de liefde van God weer mogen ervaren.

 

4         Waar liefde is, daar woont God. Dat is jullie thema vandaag. Het is een spreuk van een oude mis. In het klooster van Taizé wordt deze zin eindeloos gezongen en gebeden: Ubi caritas et amor, Deus ibi est. Zo kunnen we dus tegen liefde aankijken. Overal waar de harten sneller kloppen voor elkaar, daar klopt Gods hart voor ons.

Liefde, dat blijft overigens wel een hachelijk thema. Het woord is zo besmet en beduimeld geraakt. Het zinnetje kan zo cliché klinken in populaire liederen: Je t’aime, Ich liebe dich, I love you. Liefde, kun je daar wel over preken? Dat is toch meer iets om te ervaren en om te doen? Toch durven we het in de kerk wel aan. Liefde is het grootste, het hoogste en het mooiste woord dat we in huis hebben. Het lievelingswoord in de Bijbel. Liefde daar zit muziek in, iets wat Kees als organist moet aanspreken. Luister naar 1 Johannes 4.  Ik hoor daar drie belangrijke grondtonen in. Anders gezegd, ik hoor drie orgelpijpen klinken.

1. Liefde is een vrucht van God, 2 Voor echte liefde kijk je naar Jezus, 3 Blijf in Gods liefde

 

5         Hoor, de eerste grondtoon van het orgel. Liefde is een vrucht van God. Johannes zegt: Geliefden, laten we elkaar liefhebben, want de liefde komt uit God. Ieder die liefheeft is uit God geboren en kent God. Aan de vruchten herken je de boom. Waar liefde is, daar is God te vinden. Vaak merk en zie je dat pas achteraf. Deze zin uit de Bijbel wil ons opmerkzaam van hart maken. Het kan onze relatie versterken en verdiepen. Leef bewust. Kijk en voel met grote aandacht. Sta stil bij alle tekenen en handelingen die de sfeer van liefde uitstralen. Een knipoog, een aai, een kus, een omhelzing, een begripvol woord, een aandachtig stilzwijgen, alles wat uit liefde voortkomt.

 

6         Luister, daar klinkt de tweede orgelpijp en basistoon. Gods liefde is ons geopenbaard in zijn zoon Jezus, zegt Johannes. Daarom lezen we in de kerk het evangelie, het goede nieuws van Gods genade en verzoening. Jezus gaat ons voor, als het om liefhebben gaat. Aan zijn woorden en daden kunnen wij ons als christenen spiegelen. Hij leerde de liefde: Heb God lief en heb je naaste lief als je zelf. Hij bracht de liefde in praktijk. Hoe? Door om te zien naar kleine mensen, mannen en vrouwen die aan de rand stonden, niet meetelden. Zoals ***, tollenaars, zieken, melaatsen, weduwen, zijn hart klopte voor de armen en geringen. Zijn liefde doorbrak grenzen en taboes. Als de Bijbel vandaag opnieuw schreven zou worden, zou er vast een verhaal instaan over zijn hartverwarmende omgang met homoseksuelen, denk ik. De  liefde van Jezus reikte ver en diep. Het kostte zijn leven. Het werd Pasen: liefde sterker dan de dood.

 

7         Tenslotte de derde orgelpijp: Na de gave en overgave komen we bij de opgave van de liefde. Wie een geschenk van God krijgt, die doet er iets mee. Jullie trouwtekst spreekt boekdelen: God is liefde. Wie in de liefde blijft, blijft in God, en God blijft in hem. Opdracht is dus: Blijf in Gods liefde. Dat is het geheim van het huwelijk. Dat is de smeerolie voor iedere relatie.

Het Griekse woord is agape. Dat gaat verder dan filia (vriendschappelijke liefde) en eros (lichamelijke liefde). Agape staat voor onvoorwaardelijke liefde, liefde die geheel en al op de ander gericht is.

 

Dat, beste Kees en Grietzen, mogen jullie meenemen als rode draad in jullie huwelijk. Waar liefde is, daar woont God. Waar liefde is, daar geeft God graag zijn zegen aan. Zo bekeken komt jullie sprookje uit: Lang zullen jullie leven in Gods gloria. Lang en gelukkig.

 

Amen.



onzetrouwpagina.com trouwshop.com