Kerk
Ons kerkelijk huwelijk is op 28 april 2008 om 12.15 uur in de Rooms-Katholieke kerk De Goede Herder van de parochie Sint Maarten te Voorburg. Zie www.sintmaartentrinitas.nl. Pastoor Jan Kraus is de voorganger tijdens de viering.
De Goede Herder, Voorburg (2007)
Onze keuze voor de parochie Sint Maarten lag - nadat we besloten hadden in de buurt van Voorburg te trouwen - voor de hand: we zijn lid van deze parochie. In maart 2007 hebben we contact gezocht om ons voornemen te trouwen in de parochie te melden. Oorspronkelijk was het idee in de Sint Martinuskerk in Voorburg te trouwen, omdat deze een wat meer klassieke uitstraling heeft. Dit vindt Marion mooi. Omdat deze kerk echter tijdens ons huwelijk gesloten is wegens verbouwing, is de keuze (alsnog) op De Goede Herder gevallen. Hier ligt een hoop geschiedenis voor Bob en hij heeft dan ook een speciale band met die kerk. Voor ons dus ook een mooie keuze.
Pastoor Jan Kraus voor het altaar (2008)
Eén van de dingen die vooraf geregeld moeten worden, is het opvragen van de doopbewijzen. Voor Bob was dit gemakkelijk omdat de gegevens al bij de parochie bekend waren (Bob is gedoopt in De Goede Herder). Marion moest haar doopbewijs opvragen bij de Sint Willibrordusparochie in Milheeze.
Dirigent-organist Jos Siebers (2007) en Parochiekoor Sint Maarten (2008)
De speciale band van Bob met De Goede Herder
Doop van Bob in De Goede Herder door pastoor Cramers (1975)
Bob is zeer bekend met De Goede Herder. Niet alleen is hij er op 16 februari 1975 gedoopt, maar ook de lagere school van Bob was verbonden met De Goede Herderparochie en Bob heeft zijn Eerste Heilige Communie en zijn Vormsel in De Goede Herder ontvangen. Pastoor in die tijd was Johannes Cramers.
Peetoom Wim en peettante Riet kijken toe, net als Henk en Tony (1975)
De dirigent-organist van de kerk is ook Bob's onderwijzer geweest in klas 3 (groep 5) en groep 8: meneer Siebers (let op: niet 'meester').
Bob's Eerste Heilige Communie door pastoor Cramers (1982)
Over de parochie Sint Maarten en De Goede Herder
In 2002 zijn drie parochies in Voorburg - Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming, Sint Martinus en De Goede Herder - gefuseerd tot één parochie: parochie Sint Maarten. Hierbij behielden de afzonderlijke gemeenschappen hun kerken maar zijn we afgelopen jaren wel langzamerhand naar elkaar toegegroeid.
Overzicht kerk (2007)
De bisschop van Rotterdam heeft in november 2007 besloten de gemeenschappen binnen de parochie vanaf 1 januari 2008 samen te voegen tot één gemeenschap, Sint Maarten, met één parochiekerk. De Sint Martinus in Voorburg wordt uiteindelijk de parochiekerk en zal daartoe vanaf 2008 ingrijpend worden verbouwd. Daarom is deze kerk zeker voor twee jaar dicht. De Goede Herder zal gedurende die jaren parochiekerk zijn.
Wandkleed met de Goede Herder naar ontwerp van John Torenbeek (dit hangt er helaas niet meer tijdens onze bruiloft) (2007)
Als onderdeel van deze overgang werd er in december 2007 een open dag gehouden in de drie kerken. Wij zijn een kijkje gaan nemen in De Goede Herder. Dit gaf ons de gelegenheid nog een keer de kerk in 'oude stijl' te zien en tevens om een paar foto's te nemen. Bob kwam ook nog een paar mensen tegen van vroeger, waarmee hij een praatje kon maken.
"Ik ben de hoeksteen van de schaapstal", geplaatst met kerst 1960 (2007)
Achtergrond kerkelijk huwelijk in de Rooms-Katholieke Kerk
Het kerkelijk huwelijk is binnen de christelijke traditie een verbond tussen een man en een vrouw die bezegeld wordt in het bijzijn van God en zijn gemeenschap. Binnen de Katholieke Kerk is het huwelijk een van de zeven sacramenten, naast doop, vormsel, eucharistie, wijding, boete en verzoening en ziekenzalving. De bedienaren van dit sacrament zijn de bruid en de bruidegom. Namens de kerk treedt de de pastoor van de lokale parochiekerk als getuige op (assisteert).
Het kerkelijk huwelijk wordt geregeld in het kerkelijk wetboek (Wetboek van Canoniek Recht, 1975). Er worden niet minder dan 115 artikelen aan gewijd, dus het wordt als heel belangrijk gezien. Zo staat er dat de pastoor of de bisschop als getuige optreedt. De eerste twee bepalingen staan bij de huwelijksintentie op het huwelijksformulier, dat (ruim) voor het huwelijk moet worden ingevuld:
'Het huwelijksverbond,
waardoor man en vrouw met elkaar een algehele levensgemeenschap vormen,
die uit haar natuurlijke aard gericht is op
het welzijn van de echtgenoten en op het voortbrengen en opvoeden van kinderen,
is door Christus, de Heer, tussen gedoopten verheven tot de waardigheid van sacrament.'
Het gegeven dat het katholieke huwelijk als sacrament geldt, heeft consequenties:
'De wezenlijke eigenschappen van het huwelijk zijn:
de eenheid,
en de onontbindbaarheid,
die in het christelijk huwelijk om reden van het sacrament een bijzondere bekrachtiging vinden.'
Het zijn deze twee bepalingen die bekrachtigd worden met een handtekening op het huwelijksformulier en het het ja-woord in de viering.
Voorbereidingsdag kerkelijk huwelijk
Op 12 januari 2008 waren we uitgenodigd door de parochie voor de voorbereiding van onze kerkelijke huwelijksviering in parochiecentrum De Haard bij de H.H. Petrus en Pauluskerk in Leidschendam. Deze voorbereiding gebeurde gezamenlijk door de parochies Sint Maarten (Voorburg), Trinitas (Leidschendam) en Bonifatius (Rijswijk). Dat wil zeggen dat aanstaande bruidsparen uit deze parochies gezamenlijk zijn voorbereid op het sacrament van het huwelijk. Naast de administratie rond het huwelijk (invullen huwelijksformulier) is pastoor Lex van Deelen uit Rijswijk op deze dag inhoudelijk ingegaan op het huwelijk, zowel vanuit onze beleving als vanuit de visie van de Rooms-Katholieke Kerk en hebben we tevens nader kennisgemaakt met onze pastoor Jan Kraus. Er is ook enige informatie gegeven over de liturgie bij de huwelijksviering. We zullen hier zelf ook enkele keuzes bij moeten gaan maken, waarover we voor de 12e overigens ook al wel al enigszins hadden nagedacht.
Pastoor Lex van Deelen legt uit tijdens de huwelijksvoorbereiding (2008)
Het was een mooie en interessante dag die in een informele en gezellige sfeer verliep en voorbij vloog. Het was heel leuk te praten met de andere bruidsparen. Dit waren er overigens maar acht: met hooguit een enkel paar extra later dit jaar wel een heel klein aantal voor heel 2008 voor drie gemeentes. Na een welkom door pastoor Van Deelen en zijn collega pastoor Stephan Kuik en een voorstelrondje, hebben we het huwelijksformulier met onze huwelijksintentie ingevuld (zie ook toelichting boven). Dit is toch wel een beetje te vergelijken met in ondertrouw gaan.
Onze huwelijksintentie op het huwelijksformulier, 12 januari 2008
Toen hebben we in twee groepen van vier paren gesproken over de keuze te gaan trouwen in plaats van te blijven samenwonen, gevolgd door een terugkoppeling met de hele groep. Vervolgens hebben we weer in twee groepen gesproken over de keuze in de kerk te trouwen en was er opnieuw een terugkoppeling. Tijdens een lunch was er volop gelegenheid ook over de huwelijksvoorbereidingen in het algemeen te praten met iedereen.
Gesprekken met andere bruidsparen over het (kerkelijk) huwelijk (2008)
In de middag heeft pastoor Van Deelen uitleg gegeven over de betekenis van het huwelijk bezien vanuit de Rooms-Katholieke Kerk. Er werd uitgelegd wat er in het kerkrecht gezegd wordt over het huwelijk en wat de eerste bepalingen zijn die in het wetboek staan (zie ook boven). Nadruk werd gelegd op het feit dat het huwelijk een verbond is, het welzijn van de echtgenoten centraal staat (en binnen dit kader kinderen) en omdat het huwelijk een sacrament is, eenheid en onontbindbaarheid kernelementen zijn.
Tot slot werd een korte toelichting gegeven over de liturgie (orde van dienst) bij een huwelijksviering met eucharistie. Na een opening volgen de liturgie van het woord met twee lezingen, de liturgie van het huwelijk met de trouwbelofte en huwelijkszegen, de eucharistie met de communie, een bezoek aan Maria en tenslotte de sluiting.
Inmiddels was ook pastoor Kraus binnengekomen en hebben we ons nader voorgesteld en kort met hem gepraat. Hierbij hebben we samen besloten dat de aanvang van onze viering op 28 april 2008 beter om 12.15 uur kon zijn dan om het oorspronkelijk geplande tijdstip van 12.30 uur.
De dag werd afgesloten in de aangelegen H.H. Petrus en Paulus met een kort bezinnend moment en gebed.
Afsluiting kerkelijke huwelijksvoorbereiding met een kort bezinnend moment (2008)
Voorbereiding van onze liturgie
We hebben in overleg met Heleen de Groot nadere invulling gegeven aan de liturgie, waarna ons uiteindelijke concept naar pastoor Kraus is gegaan en we met hem verder gesproken hebben.
Op 20 januari jl. zijn we bij Heleen de Groot langsgeweest om meer informatie te krijgen over de liturgie. Heleen is lectrice in de kerk (leest voor). We werden hartelijk ontvangen en met groot enthousiasme werd ons verteld waar we op moesten letten bij het samenstellen van de liturgie. Ook kregen we voorbeelden van teksten, gebeden en liederen mee. Voor de muziek konden we contact opnemen met Jos Siebers, de dirigent-organist. Dat is ook nodig, omdat we natuurlijk moesten weten of bepaalde liederen gespeeld en gezongen kunnen worden en omdat we aan hem moesten vragen of het goed is dat Ellen een deel (mee)speelt op hoorn (en wat dan precies).
We hebben 27 januari jl. een concept richting Heleen gestuurd voor commentaar (en dat was er nauwelijks) en inmiddels ook gesproken met Jos Siebers. Hij vindt het leuk een deel van de muziek met Ellen te spelen. Onze ideeën rond de muziek en zang zijn besproken met Ellen en daarna voorgelegd aan meneer Siebers. Hij heeft op 11 april met Ellen de details doorgesproken. Ze zijn allebei erg enthousiast en het ziet ernaar uit dat we een schitterende muzikale begeleiding krijgen bij onze viering. Een paar kleine puntjes zijn aangepast in de liturgie n.a.v. de opmerkingen van Jos.
De pastoor is inmiddels ook akkoord met de liturgie (zie gesprek met pastoor Kraus), zodat we de liturgie kunnen laten drukken. Op de dag voor ons huwelijk zullen we deze na afloop van de eucharistieviering aan het koor overhandigen.
Gesprek met pastoor Kraus
Op 15 maart jl. hebben we een gesprek gehad met pastoor Kraus in de pastorie van de HH. Petrus en Pauluskerk in Leidschendam over de details van ons kerkelijk huwelijk. Met een kopje thee erbij (zonder koekje, want het is vastentijd) hebben we een klein uurtje gesproken over de laatste puntjes in de liturgie. Het concept-boekje dat we hadden meegenomen kreeg de complimenten van de pastoor en hij had geen opmerkingen meer. De pastoor vroeg vervolgens waarom we bepaalde keuzes hadden gemaakt in onze liturgie, bijvoorbeeld onze keuze van de lezingen. Ook hebben we nog wat over onszelf verteld. Met al deze informatie kan de pastoor zijn overweging gaan maken.
Alles is nu gereed voor de kerk. Op 27 april a.s. geven we alleen nog een aantal spullen aan de koster voor onze viering.