Onze Huwelijksreis

fjrigjwwe9r1pagina:PTekst
fjrigjwwe9r1pagina:PTekst

Ondertussen zijn we alweer 2 weken thuis, maar nog steeds aan het nagenieten van onze huwelijksreis! Want het was een prachtige reis door Zwitserland, met mooi weer, prachtige landschappen, relaxte treinreizen, goede hotels, lekker eten en vriendelijke mensen!

Het begon allemaal zaterdag 5 juni, de dag na de trouwdag. Die dag stapten we om kwart over 8 's avonds op het Centraal Station van Amsterdam in de City Night Line voor de nachttrein naar Zürich. Keurig om half 9 vertrok de trein vanaf Amsterdam en namen wij plaats in onze gereserveerde slaapstoelen.


Zondagmorgen 6 juni kwamen wij om half 9 in Zürich aan. Daar namen we direct de intercity naar Bern en Visp om daar weer over te stappen op de Gotthart-Matterhorn trein naar Zermat, waar we om half 1 aankwamen.
Meteen onze koffer naar ons hotel gebracht en toen in Zermat de Gornergrat tandradbaan genomen naar een hoogte van 3100 meter, waar we met onze voetjes in de sneeuw uitzicht hadden op de adembenemende bergen, waaronder de machtige Matterhorn.
 

Maandagmorgen 7 juni hadden we een plaatsje gereserveerd in de panaromatrein de Glacier Express, die bekend staat als de langzaamste sneltrein ter wereld. Dit is een hele mooie trein met een glazen dak die rijdt van Zermatt naar St.Moritz en daar 7 uur over doet. Maar wij gingen tot het mooie stadje Chur en daarom duurde onze rit 5 uur, met onderweg prachtige uitzichten en af en toe behoorlijke hellingen!

en omdat wij 3-gangen lunch hadden gereserveerd, kregen we rond 12 uur eerst een lekkere salade, gevolgd door een warm bord waar om de beurt warm vlees, rijst en groenten werden geserveerd. Als desert kregen we een heerlijke tiramisu! En een koptelefoontje geeft je informatie in 6 talen of muziek op 2 zenders! De uitzichten waren prachtig en de rit heel relaxed en luxe. Echt genieten dus!


Om half 5 waren we in Chur, waar we incheckten in ons hotel Franciskaner in hartje centrum, waarna we een leuke wandeling door het mooie stadje maakten en langs het riviertje lekker gingen eten. 

Dinsdag 8 juni stapten we om half 9 alweer in een andere panoramatrein, de Bernina Express. Deze trein rijdt van Chur naar Tirano (net over de grens in Italië) en de rit maakt onderweg spektaculaire bochten en keeringen in de bergen! Als een soort kurketrekker draait deze trein door tunnels in de bergen om op korte afstand veel hoogte te winnen! Af en toe wisten we niet meer of we links of rechts uit de berg zouden komen!
Ook ging de rit over de beroemde Landwasserviadukt: een hele hoge bogenbrug die daarna direct doorgaat in een tunnel in de bergen. Ook gingen we zo hoog dat de trein door de wolken ging en op grote hoogte bij een bevroren meer kwam met ijsschotsen en ijsberen... oh nee, dat laatste nog net niet!


Om half 12 kwamen we aan in Tirano, waar we even hebben gewandeld en een lekker pizza hebben gegeten... We waren immers toch in Italië...! Om half 2 vertrok daar de Bernina Postbus van Tirano naar Lugano door het Italiaanse landschap en langs het mooie Como-meer en Meer van Lugano! De bus moest soms langs zulke smalle bergwegen dat hij zijn 4-tonige hoorn moest laten horen aan eventuele tegenliggers. Het leek net alsof we in een brandweerauto zaten; heel bijzonder dus!


Om half 5 kwamen we aan in Lugano en hebben we nadat we de koffer in de kluis hadden geborgen, natuurlijk eerst een wandeling door deze mooie stad gemaakt. Er liep van het station boven aan de stad een soort tramlift naar het centrum beneden; een heel handige manier om snel en zonder inspanning van de bovenkant naar de onderkant van de stad te reizen. Natuurlijk hebben wij deze tramlift zelf ook uitgeprobeerd!


En nadat we natuurlijk ook hier lekkere pasta hadden gegeten, zijn we met het regionaal treintje naar een plaatsje verderop gegaan. Ons hotel Socrates lag namelijk net over de grens van Italië, in het mooie plaatsje Ponte Tresa. We keken vanaf onze ruime hotelkamer zo op de grensovergang en de douane! En ons balkonnetje keek uit over het meer van Lugano; echt prachtig!! Wéér erg genieten dus...!


Woensdag 9 juni gingen we op de Wilhelm Tell route met de trein van Lugano naar het midden van Zwitserland. Hoewel erg bewolkt toen we vertrokken, toen we eenmaal uit de Gottharttunnel kwamen, was de lucht aan deze kant van de bergen mooi blauw met een stralend zonnetje! Toen we met de trein om kwart voor 12 aankwamen in Flüelen, stapten we een kwartiertje later al aan boord van de prachtige raderboot URI uit 1901.. Deze oudste boot uit de vloot met een schitterende stoommachine liet bij elke aanlegplaats een mooie stoomfluittoon horen. Hier - boven aan dek met een heerlijk zonnetje en prachtige bergen en turqoise blauw water - voelden we ons wéér heel erg bevoorrecht dat we dit mee mochten maken...!


Na 3 uren varen over dit prachtige Vierwoudstedenmeer kwamen we om 3 uur aan in Luzern. Ook daar weer meteen naar ons hotel Alpha - mooi gelegen in een deftig en rustig gedeelte van de stad - en weer een lekkere kamer met een leuk balkonnetje. Even opgefrist en gaan wandelen naar de Altstadt van Luzern. Ook dit is zo'n mooie stad met schitterende huizen, paleizen, bruggen en vooral de beroemde Kapellbrücke is een plaatje! Helemaal van hout met een stenen toren midden in de rivier en geheel overkapt en voorzien van schilderijen in de nok en planten langs de hele buitenkant. 


Op de terugweg naar ons hotel heeft Ellie bij het gezellig restaurantje Schlüsseltube een Luzernse specialiteit gegeten: kippenstukjes in saus in een ragoutbak met rozijnen in brandewijn en daarbij rösti. Marcel bleef het toch maar bij de braadworst met frites houden...hahaha!


Donderdag 10 juni gingen we weer met onze koffer in de intercity op weg naar Zweisimmen waar we in onze volgende panoramatrein stapten: de Golden Pass Express. Deze trein rijdt via een mooie route van Zweisimmen naar Montreux, dat aan het meer van Genéve ligt. Weer gleden mooie Zwitserse landschappen aan ons voorbij met bergen, watervallen, dalen met mooie Zwitserse chalets, enz. enz.


Montreux zelf is een mooie plaats met dure hotels, een chique casino, dure winkels en een mooie boulevard met palmen en prachtige tropische planten. Het was hier dan ook 36 graden! Maar gelukkig waaide er een stevige wind waardoor het niet zo warm aanvoelde! We keken onze ogen uit naar alle mooie, dure gebouwen maar vooral het mooi blauwe Meer van Genève, waar Ellie ook nog even ging pootje baden...!


Aan het einde van de middag haalden we weer onze koffer uit de kluis en namen we de IR trein naar Visp, waar we overstapten op de trein naar Interlaken. Deze trein zat helemaal vol met hardrockers die op weg waren naar het Greenfield Festival wat dat weekend in Interlaken werd gehouden. Daar komen duizenden in zwart geklede hardrockers op af! Gelukkig moesten zij allemaal uitstappen in Interlaken-Ost, terwijl wij er al 1 halte eerder uit moesten, nl. in Interlaken-West! 

Om 10 over 8 stonden we dus op het station in Interlaken-West en toen moesten we ca. 20 minuten lopen door bossen en al klimmend naar ons Waldhotel Unspunnen, wat uit 2 gebouwen bestaat: het Budgethotel en het wat duurdere Waldhotel. Maar de ontvangst - na half 9 's avonds dus - was erg gastvrij! En toen we na het inchecken vroegen of we misschien nog een klein hapje konden eten (avondeten was erbij ingeschoten!) riep de gastvrije hoteleigenaar meteen naar Helga dat ze de keuken nog even open moesten houden speciaal voor ons (hoewel ze gewoonlijk om 9 uur gingen sluiten!). Meteen werd de tafel voor ons gedekt en kregen we een grote kan koud water en 2 glazen voor ons. En we mochten van de menukaart uitzoeken wat we wilden! Ellie besloot weer een Zwitsers gerecht te nemen, namelijk "Kip in een mandje" en toen dat op tafel stond, wilden we daar een foto van nemen, maar onze aardige gastheer nam het fototoestel uit handen en ging op een stoel staan om zo een mooie foto van ons samen te maken...!

Wij sliepen in het budget gedeelte, maar dat was alleen maar leuk want alle meubilair bestond uit jaren '70 teakhouten meubels! Ook oude deursloten en rolluiken en krakende vloeren deden heel authentiek aan! Bovendien hadden we een groot gezamelijk balkon wat uitkeek op de Jungfraujoch en op de Rugenbräu bierbrouwerij om de hoek! Verser uit het tap kan je toch niet krijgen...hahaha!

Vrijdag 11 juni konden we eindelijk een uurtje langer blijven liggen en gingen we om half 9 aan het ontbijt. Ook hier weer volop keuze en er was genoeg te smikkelen! We besloten om i.p.v. naar Bern te gaan, in de regio van Interlaken te blijven; er was hier immers zoveel te doen en te zien. Dus namen we om half 10 de bus naar het station van Interlaken-Ost en vandaar de trein naar Lauterbrunnen. Daar stapten we weer in de bus die stopte bij de Trummelbach watervallen. Hier gingen we met een grote lift in de rotsen binnen 50 seconden 100 meter omhoog en vandaar lopen tussen de grotten waar prachtige watervallen met donderend geraas door de spelonken vielen! Het was vochtig en koud en een hoop lawaai, maar gewoon schitterend om te zien! Trappen op en af om van de ene grot naar de ander spelonk te wandelen! En maar foto's nemen en filmpjes draaien...!!

Na een uur stapten we, weer bijgekomen en opgedroogd in een lekker zonnetje, weer in de bus naar Lauterbrunnen waar we de tandradbaan naar de Kleine Scheidegg namen. Ook deze trein nam weer behoorlijke hellingen en bij de Kleine Scheidegg heb je dan de Jungfraubahn naar de binnenkant van de Jungfraujoch. Wij besloten echter te gaan wandelen en een hapje te eten. Maar ook hier weer overweldigende uitzichten op de Jungfraujoch, de Eiger en de Mönch. Wat is zo'n vakantie toch vreselijk genieten!!


Na een paar uurtjes namen we de tandrad-trein weer de andere kant de berg af, naar het mooie plaatsje Grindelwald, wat vooral een heel populair ski-oord is in de winter. Daar natuurlijk ook gewandeld en een paar souveniertjes én een ijsje gekocht. Toen weer de Regionaal trein terug naar Interlaken-Ost waar we even naar de aanlegsteiger achter het station zijn gelopen om een hele mooie rondvaartboot te bekijken. Deze boot is mooi beschilderd met o.a. Edelweiss bloemen en vaart door het kanaal wat in Interlaken de Briënzer See met de Thuner See verbindt.


Verder gaan wandelen naar een hele steile tandrad-lift "die Harderbahn" die helemaal omhoog ging - ver boven Interlaken - naar het mooie Harder Kulm hotel. We dachten dat de lift al gesloten zou zijn (het was al 5 uur geweest), maar hij ging nog en we mochten voor een vriendenprijsje (1/5 van de prijs) mee! Dat lieten we ons geen tweede keer zeggen en meteen ingestapt. We hadden een prachtig plekje vlak voor het grote raam en dus een schitterend uitzicht terwijl de lift heel steil almaar hoger en hoger de berg op klom!

Eenmaal boven stukje gewandeld naar het prachtige Harder Kulm hotel en natuurlijk weer foto's gemaakt!


Half uurtje later de lift weer terug naar beneden toen in Interlaken eerst eens een hapje gaan eten. Weer een lokale specialiteit gegeten: fijngesneden kalfslever in een heerlijk sausje met rösti! 


Toen weer terug gewandeld, via het oude gedeelte van Interlaken, naar ons gezellige Waldhotel waar net een groep van zo'n 30 vrouwen en 2 mannen bezig waren met de Lier te bespelen! Deze groep verbleef ook 2 nachten bij ons in het hotel. Een paar ruimtes verderop was een groepje klassiek aan het jodelen; best mooi hoor! Er werd duidelijk door het verenigingsleven veel gebruik gemaakt van ons hotel... hahaha! Hoewel het jodelen nog wel even doorging, lagen wij toch redelijk snel te pitten... Helaas voor onze laatste nacht in dit leuke hotel!


Zaterdag 12 juni namen we afscheid van ons Waldhotel en zijn vriendelijke eigenaars en stapten we in de InterRegio trein naar Zürich. Hoewel deze trein er 3 uur over doet, was het zeer de moeite met al die mooie landschappen die we doorkruisden! Het was nog steeds genieten en ook het weer werd steeds zonniger en warmer! Om 1 uur aangekomen in Zürich was er weer een prachtige blauwe lucht en lekker zonnig dus.


Zürich is de grootste stad van Zwitserland met 350.000 inwoners, maar toch ook een hele mooie stad met prachtige oude gebouwen en kerken. Ellie had een wandelroute door Zürich en die gingen we dus ook doen. Zo kwamen we op alle mooie plekjes en konden we (wéér) volop genieten van deze mooie stad, zoals het meer van Zürich, de grootste wijzerplaat van Europa met 7,6 meter doorsnede, de oude Dom, de nauwe oude steegjes, de gezellige Rommelmarkt, de grote ruime winkelstraat, enz. enz. Uiteindelijk om 6 uur gaan eten: Geschnetzeltes  (dat is fijngesneden rundvlees in een soort champignonroomsaus) met Rösti en salade. 


Daarna nog gauw wat Zwitserse chocolade gaan kopen voor de familie en toen weer naar het grote station van Zürich om aldaar op de City Night Line naar Amsterdam te wachten.
Helaas werd deze terugreis het enige grote minpunt van onze hele mooie huwelijksreis.
Ten eerste zat dus niet de wagon eraan die wij hadden gereserveerd, namelijk die met slaapstoelen. Hiervoor in de plaats hadden ze een wagon ingezet met coupées met gewone zitstoelen. Verder werkten er niets in deze oude wagon: geen airco, geen verlichting en geen toilet!! 


Ondanks klagen bij de treinsteward, werd er in eerste instantie niets aangedaan. Dus gingen we maar zitten en wachten op een oplossing. Inmiddels had de trein ook in Basel al 3 kwartier stil gestaan en pas na middernacht (we waren toen al in Duitsland) kwam de trein-steward dat we eruit moesten want het was "zu gefährlich" om daar te blijven en er waren nog slaapcoupées in de volgende wagon waar we dan maar een plekje moesten zoeken. Dat hebben we toen allemaal maar gedaan, want je wilt toch ook nog een paar uurtjes slapen die nacht! 
Die morgen alweer vroeg wakker natuurlijk, maar nog wel even genoten van het mooie uitzicht langs de Rijn! Verder gekletst met een reislustige, aardige meneer uit Nieuw Zeeland en onze meegenomen sandwiches gegeten en onze chocomelkjes gedronken. Uiteindelijk kwamen we dus ruim 2 uur te laat aan in Amsterdam.


Maar gelukkig konden wij meteen de sneltram nemen en in ons eigen stulpje een lekkere douche nemen! Toch ook wel lekker hoor  in....Amstelcity!!


En deze mooie Zwitserse koe willen wij ook graag op ons balkonnetje....


 onzetrouwpagina.com trouwshop.com